Domácí sušenky

Domácí sušenky

Sušenky z ovesných vloček.

To jsme tak jedno ráno navštívili s Fandou pekárnu a tam se na nás smály takové krásné sezamové sušenky. Kolečko za 10 korun.
Tak jsme si řekli, co si to tak doma zkusit upéct sami a mít více koleček za 10 korun 🙂

Chutnají stejně dobře jako vypadají. A hlavně víme co jsme si do nich dali..
A jaké máme druhy? Dýňové, sluneční, sezamové, rozinkové, kokosové a mix všech.

Pokud by jste na ně měli chuť, tady je postup jak jsme je dělali my. Naše oblíbená míra je hrnek.

MATERIÁLY

SUCHÁ SMĚS

  • 1,5 hrnku ovesných vloček (drcené z Lidlu)
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového cukru

TEKUTÁ SMĚS

  • 150 – 250 g rozpuštěného másla
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce medu

SEMÍNKA

Dýňová, sluneční, sezamová, rozinky, kokos, arašídy, vlašáky.
Větší kusy trochu nasekat (arašídy, vlašáky, kešu atd..)

PATLÁMA, PATLÁMA, PAPRŤÁLA..

Smícháme suchou a tekutou směs, upatláme (nejlépe rukama) tuhé těsto a dáme na chvíli do ledničky.

Nachystáme si do mističek různá semínka v nichž budeme obalovat.

Z těsta tvoříme malé kuličky o průměru cca 2,5 cm, které potom prsty namočenými ve vodě rozplacatíme přímo v semínkách. Semínka se na navlhčenou placku hezky přilepí. Placičky upatrně otáčíme a zároveň do nich vtlačujeme další semínka. Je to trochu patlanice a chce to najít svůj systém.

Placičky dáváme na plech s pečícím papírem v přiměřených rozestupech. Nám se na plech vešlo cca 4 x 5 placiček a už se moc neroztekly.

Pečeme na 150 stupňů, 15minut.

Po upečení sundáme opatrně z plechu a necháme vychladnout.

Pak už je jen bráníme vlastním tělem, aby hned nezmizely!

Dobrou chuť!

lÍBÍ SE VÁM?